Pyszne ciasta na Boże Narodzenie

Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas spędzany w głównej mierze za suto zastawionym wszelkimi smakołykami stołem, w otoczeniu najbliższej rodziny. Oprócz typowych, tradycyjnych dwunastu wigilijnych dań, podczas tychże świąt jada się także domowe wypieki i ciasta. Jednakże jakie z nich najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole?

Z okazji świąt możemy nieco bardziej poeksperymentować z wypiekami. Zamiast serwowania nudnych i wszystkim dobrze znanych serników i szarlotek, zdecydowanie lepiej pokusić się o upieczenie bardziej wyrafinowanego ciasta, uświetniającego rodzinnie spędzone dni. O wiele lepiej zatem sprawdzą się w tym przypadku ciast ze słodkimi, pożywnymi masami, na przykład z orzechami lub makiem, tym bardziej, że te składniki przecież znajdują się w tradycyjnych wigilijnych potrawach, na przykład w pochodzącej z Kresów kutii.

Z tego też względu proponujemy Wam kilka różnego rodzaju oryginalnych ciast, które bez wątpienia przypadną do gustu wszystkim domownikom oraz zaproszonym na wspólne spędzanie Świąt, gościom.

MIODOWNIK – rodzaj ciasta z miodem, orzechami i bakaliami, idealnie nadający się na okazję Świąt Bożego Narodzenia. Przepis jest niezwykle łatwy, do wykonania tego ciasta będziesz bowiem potrzebowała tego, co na co dzień masz zapewne pod ręką w swojej kuchni. W skład miodownika wchodzi standardowo mąka, jajka, cukier, śmietana, oraz, nadający ciastu niepowtarzalnego smaku miód, dżem wiśniowy lub porzeczkowy i cynamon.

PIERNIK – to bardzo proste ciasto, do którego wykonania potrzebujesz podstawowych składników: miodu, mąki, margaryny, cukru i śmietany, oraz, dla nadania lepszego smaku i aromatu – szczypty cynamonu i specjalnej, korzennej przyprawy do piernika.

MAKOWIEC – to idealna wręcz propozycja na świąteczny placek. Zawiera przecież duże ilości maku, tak chętnie spożywanego z okazji Bożego Narodzenia. Wykonanie tego ciasta jest banalnie proste i nie zabiera zbyt wiele czasu.

KEKS – to propozycja nie tylko na Wielkanoc, można bowiem podać go równie dobrze podczas zimowych Świąt. Zawiera przecież mnóstwo smakowitych bakalii, przez co przyjemnie urozmaici wszystkie ciężkie i sycące, wigilijne potrawy.